Vanavond neem ik vrij, vrij om mijn grote vriend de zoekmachine op het wereldwijde web me te helpen bij het zoeken naar antwoorden op de dingen die we vandaag en gisteren hebben gevonden.
Mijn eerste gedachte bij het zien van de steencirkel in het bos was: een keltisch of germaans graf! De tweede gedachte somde een hele reeks redenen op waarom dat niet kon:
- geen bordje erbij
- dit gebied is grondig doorzocht op oudheden
- het ziet er te verzorgd uit
- het ziet er te nieuw uit
- het lijkt helemaal niet op een oude graf(heuvel)
- er klopt gewoon helemaal niks van
De derde gedachte was misschien wel de beste omdat we het onlangs nog hadden over het maken van graancirkels: aliens! Aliens waren hier geland, wilden een graancirkel aanleggen maar vonden geen graan, alleen wat waardeloze keien. Dus hebben ze hun cirkel gemaakt van keien en er nog een boodschap in verstopt door het niet op een natuurlijke cirkel te laten lijken...
Maar alle gekheid op dat welbekende stokje: Google weet alles, dus over deze plek moet toch ook iets te vinden zijn! Nou, nee dus...
Ik heb heel veel interessante zaken gevonden over Vries en de omgeving, bijvoorbeeld dat de kerk van Vries één van de meest magische plekken van Nederland is. Waarom het Noordse (of Noordsche) Veld bij de gemeente Tynaarlo hoort en niet bij Noordenveld (de gemeente wilde niet opdraaien voor de kosten):
Op de vroegere markegrens tussen Norg en Vries, in het voorheen weidse heideterrein tussen Peest en Zeijen staat ‘de Lebstaok’. Hij markeert de plek waar de schaapherder van Norg het dode lichaam van ‘aol vrouw Lebbe’ aantrof, ergens in het midden van de 19de eeuw. Zij was ”een zwaarvertie, dat met wat negotie bij pad leup”. De gedachte aan moord werd snel verlaten. Vermoedelijk is ze gestorven door zwakte en ouderdom. Omdat de markegenoten van Norg niet op wilden draaiden voor de zorg en de kosten van de begrafenis, moest hun scheper verklaren dat het lijk van vrouw Lebbe op het grondgebied van Vries lag. De markegenoten van Vries waren bereid haar te begraven, want hun gebied reikte zodoende ineens tot de vindplaats van vrouw Lebbe. Zo kreeg Vries er heel wat bunders goed heideveld bij! Op die locatie werd een grenspaal geslagen, de Lebstaok. Hij staat er nog, ergens in het Noordsche veld bij Peest, op de huidige gemeentegrens van Tynaarlo en Noordenveld.
Dat er nog geen 10 jaar geleden een wichelroedeloper is ingehuurd om een oud monnikenpad te vinden binnen de gemeente, dat er nog geen duidelijke kaart van ley lines is, enzovoorts enzovoorts... En over al die grafheuvels, hunebedden en andere zaken is wel allerlei informatie te vinden maar niet over deze plek. Om gek van te worden.
Maar een mysterie hoort ook niet zo gemakkelijk ontrafeld te worden, een heldhaftige speurtocht met veel hindernissen en de beloning aan het einde eravn hoort erbij.