Het mysterie van Vries : een nieuw hunebed?

Na jarenlange wandelingen door het slaperige Vries zijn we dit jaar onze grenzen gaan verleggen, stappen op de fiets om ook de buitengebieden te verkennen. Zoals jullie ongetwijfeld al gelezen hebben is het Vriese buitengebied lang niet zo saai als we in eerste instantie dachten. Vries zit vol mysteries en aan de hand van een aanwijzing van een collega gaan we vandaag voor de ontdekking van het tweede mysterie: een hunebed in Vries!

mini-hunebed bij Vriesmini-hunebed bij VriesDe gemeente Tynaarlo, waar Vries deel van uitmaakt, heeft 4 officiële hunebedden, D3 t/m D6. Maar wij treffen een 5e aan, een mini hunebed net buiten de dorpsgrens. Maar vergis je niet, de omvang en de deksteen zijn weliswaar niet te vergelijken met die van zijn broers, maar toch zet je dit niet even in elkaar voor de lol; hier is over nagedacht en welbewust geplaatst en met meerdere mensen want de afzonderlijke stenen zijn bijzonder zwaar. Alweer staan we voor een raadsel, een tweede mysterie in dit gebied in korte tijd ontdekt.

En het derde mysterie wacht ook alweer maar dat schuiven we nog even voor ons uit... we hebben eerst genoeg aan ons hoofd om hier over te filosoferen. Wie heeft dit hunebed gemaakt, wanneer en waarom? We hebben geen enkele aanwijzing maar zijn vastbesloten de onderste (hunebed-)steen boven te krijgen.

In dit gebied lijken maar weinig mensen te komen maar toch liggen er onder het hunebedje weggegooide folders aan, binnenkort zullen we er maar eens gaan schoonmaken want zo'n monument mag niet verwaarloosd worden en we voelen ons ondertussen de onbenoemde beschermers van mysterieën in Vries aangezien de buitenwereld tot nu toe (op gelukkig een enkeling na) ongeïnteresseerd toekijkt of ons uitlacht.

De meesten trachten hun voorspelbare leven glans te geven met facebook-trivialia, wij laten ons nu meesleuren door de geheimen uit het verleden die ons een doel voor de toekomst geven. Vandaag hebben we alleen de ontdekking gedaan en ons verwonderd. We hebben niets opgemeten, hebben geen wetenschappelijke methodes uitgevoerd: de weg naar het doel is het avontuur, niet het doel zelf. Voor vandaag hebben we genoeg ontdekt en voldoende nieuwe vragen opgesteld. Dezoektochten gaan verder!

Aangespoord door een collega gaan we vandaag opnieuw een mysterie ontdekken in de omgeving van Vries. En alweer doen we dit met twee-derde van onze vaste mysterie-groep, het wordt een gewoonte. Ons derde vaste KULT-lid ligt nu ongetwijfeld op een zonovergoten strand terwijl wij zwoegend op de fiets door het Drenthse landschap op zoek gaan naar het verborgene

Geplaatst door T | op

Kalender

Terug Juni '24
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Zoeken

Abonneren op dit weblog

  • XML

Weblogbeheer


Gemaakt door de bevlogen auteurs